Banner

DRŽAVNO TAKMIČENJE U ZNANJU (2013)

  • PDF

Foto galerija

ISPRED ORGANIZATORA TAKMIČENJA PRISUTNE JE POZDRAVIO DIREKTOR ISPITNOG CENTRA, PROF. DR ŽELJKO JAĆIMOVIĆ.

BEZ IKAKVOG PRETJERIVANJA MOŽE SE TVRDITI DA SE OZBILJNOST MODERNE DRŽAVE MJERI STEPENOM ULAGANJA U SVOJE NADARENE MLADE LJUDE. OVO JE BILA I PRILIKA DA SE POKAŽE DA CRNA GORA TO JESTE. U IME SVIH INSTITUCIJA, PRIJATELJA ISPITNOG CENTRA I DRŽAVNOG TAKMIČENJA, OBRATIO  SE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE RANKO KRIVOKAPIĆ. PREDSJEDNIK JE KAZAO DA TAKMIČENJA U ZNANJU DAJU SNAGU IZUZETNOSTI, I DODAO DA ZNANJE I SIGURNOST KOJU ĐACI BAŠTINE PRUŽAJU SIGURNOST DRŽAVI CRNOJ GORI. PREDSJEDNIK KRIVOKAPIĆ PORUČIO JE ĐACIMA DA SU PONOS CRNE GORE I SVIJETLA TAČKA NJENE BUDUĆNOSTI. “RADOST UMA CRNOJ GORI JE VAZDA BILA OSNOVNA SNAGA. VAŠ TIHI RAD ČINI KIČMU BUDUĆNOSTI CRNE GORE”, KAZAO JE KRIVOKAPIĆ.

NAGRAĐENI TAKMIČARI SU OD ISPITNOG CENTRA DOBILI DIPLOME I POTVRDU O UČEŠĆU U JEDNOM OD KAMPOVA KOJE ORGANIZUJE OVA INSTITUCIJA, A ČIJE JE MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA OBJAVLJENO NA WEB SAJTU ISPITNOG CENTRA. DAKLE, TAKMIČARI SE NAGRAĐUJU UČEŠĆEM U:

• ISTRAŽIVAČKOM KAMPU – ŠKOLA FIZIKE ZA UČENIKE KOJI SU OSVOJILI PRVA TRI MJESTA IZ MATEMATIKE, FIZIKE I PROGRAMIRANJA;
• LJETNJOJ ŠKOLI ZA TALENTE (EKSPERIMENTALNI KAMP) ZA UČENIKE KOJI SU OSVOJILI PRVA TRI MJESTA IZ BIOLOGIJE I HEMIJE;
• KAMPU ZA NADARENE ZA SVE UČENIKE KOJI SU OSVOJILI PRVA TRI MJESTA IZ STARNIH JEZIKA, ISTORIJE I GEOGRAFIJE.

REGIONALNA ECDL KANCELARIJA IZ BEOGRADA POKLONILA JE NAGRAĐENIM UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA 31 CORE ECDL INDEKS (ZA SVIH SEDAM ECDL MODULA), DOK  JE PARTNERSKI CENTAR ČIKOM I TESTING CENTAR NEODATA, OBEZBIJEDIO SVIM NAGRAĐENIM UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA BESPLATNE OBUKE ZA ECDL START (ČETIRI MODULA, 50 ČASOVA OBUKE) U MJESTIMA PREBIVALIŠTA, NAGRADE URUČITI GOSPODIN NENAD VRANEŠ. UČENICI SREDNJIH ŠKOLA DOBILI SU OD OVIH KOMPANIJA BESPLATNE OBUKE ZA ECDL START (ČETIRI MODULA, 50 ČASOVA OBUKE) U MJESTIMA PREBIVALIŠTA I DODATNO BESPLATNO TESTIRANJE ZA SVA ČETIRI ECDL START MODULA.
ISPITNI CENTAR ORGANIZUJE PRIPREME I ODLAZAK CRNOGORSKIH EKIPA NA MEĐUNARODNE OLIMPIJADE.  PROŠLE GODINE SU NAŠI PREDSTAVNICI OPRAVDALI POVJERENJE I VRATILI SE SA 4 BRONZANE MEDALJE. OVE GODINE FINANSIJKU PODRŠKU PRUŽAJU SKUPŠTINA CRNE GORE SA 10 000 EURA, UZI KABINET VLADE CRNE GORE SA 5 000 EURA I MINISTARSTVO NAUKE SA 1000 EURA.
NJIMA SE PRIDRUŽILA I KOMPANIJA DOMEN KOJA ĆE FINANSIRATI OLIMPIJADE IZ INFORMATIKE.
NAŠI OVOGODIŠNJI OLIMPIJCI SU:
1. SANJA KASTRATOVIĆ, NIKOLA RAIČEVIĆ I DANILO STEFANOVIĆ, PREDSTAVNICI NA 17. JUNIORSKOJ OLIMPIJADI IZ MATEMATIKE KOJE SE ODRŽAVA U ANTALIJI U TURSKOJ.

2. OLJA KRSTOVIĆ, ANTON ĐOKAJ, ILIJA GRAČANIN I ANĐELA MARKOVIĆ, PREDSTAVNICI NA 30. BALKANSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI NA KIPRU I 54. INTERNACIONALNOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI KOJA SE ODRŽAVA U SANTA MARTI, U KOLUMBIJI. ILIJA I ANĐELA SU PROŠLOGODIŠNJI DOBITNICI BRONZANIH MEDALJA.

3. PROŠLOGODIŠNJI DOBITNIK BRONZANE MEDALJE, PETAR TADIĆ I MIODRAG JOKSIMOVIĆ POKAZAĆE SVOJE ZNANJE NA 44. INTERNACIONALNOJ OLIMPIJADI IZ FIZIKE KOJA SE ODRŽAVA U KOPENHAGENU, U DANSKOJ.

4. JANKO ZEKOVIĆ, ITANA BUBANJA I KATARINA ELEZ IDU ZA BERN, U ŠVAJCARSKU, I PREDSTAVLJAĆE CRNU GORU NA 24. INTERNACIONALNOJ OLIMPIJADI IZ BIOLOGIJE.

5. LUKA BULATOVIĆ, PROŠLOGODIŠNJI DOBITNIK JOŠ JEDNE BRONZANE MEDALJE, ANDREJ KARADŽIĆ I ILIJA RADOSAVOVIĆ POKAZAĆE INFORMATIČKO ZNANJE NA 21. BALKANSKOJ OLIMPIJADI IZ INFORMATIKE U BOSNI I HERCEGOVINI  I 15. INTERNACIONALNOJ OLIMPIJADI IZ INFORMATIKE KOJA SE ODŽAVA U BRIZBEJNU, U AUSTRALIJI.

6. JOŠ OVE GODINE NEMAMO PRAVO DA SE TAKMIČIMO IZ HEMIJE. ZATO ĆE NAŠI PREDSTAVNICI PO PROPOZICIJAMA OVE  OLIMPIJADE BITI POSMATRACI. NAREDNE GODINE JOŠ JEDAN TIM ODMJERIĆE SVOJE ZNANJE S VRŠNJACIMA IZ DRUGIH ZEMALJA.
I OVE GODINE  OBEZBIJEĐENE SU NAGRADE  ZA NAJBOLJE MEĐU NAJBOLJIMA. UČENICI KOJI SU OSVOJILI MAKSIMALAN BROJ BODOVA I TO IZ MATEMATIKE NAGRAĐENI SU OD ISPITNOG CENTRA NOVČANIM IZNOSOM OD PO 200 EURA. NAGRAĐENI UČENICI SU:

• SAŠA PEJOVIĆ IZ OŠ „ALEKSA ĐILAS BEĆO“- VI RAZRED,
• DUŠAN SUBOTIĆ IZ OŠ „OKTOIH“ - VI RAZRED,
• SANJA KASTRATOVIĆ IZ OŠ „VUK KARADŽIĆ“ IZ BERANA -  IX RAZRED,
• NIKOLA RAIČEVIĆ, IZ OŠ „ŠTAMPAR MAKARIJE“ - IX RAZRED.

ISPITNI CENTAR PREMA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA NAGRAĐUJE NASTAVNIKE KOJI I PREPOZNAJU I RADE NA RAZVOJU DAROVITOSTI KOD SVOJIH UCENIKA.  MENTORI UČENIKA KOJI SU OSVOJILI NAGRADE  DOBIJAJU ZA OSVOJENO:
- 1. MJESTO 165 EURA
- 2. MJESTO 110 EURA
- 3. MJESTO 55 EURA
OVAJ IZNOS ĆE BITI  UPLAĆEN NA LIČNE RAČUNE.
ISPITNI CENTAR JE I OVE GODINE ANALIZIRAO REZULTATE ZA POSLJEDNJE ČETIRI GODINE. MENTORE KOJI SU OSVOJILI NAJVISE NAGRADA U OVOM PERIODU NAGRAĐUJE MINISTARSTVO PROSVJETE SA PO 300 EURA. NAGRADE JE URUČIO MINISTAR SLAVOLJUB STIJEPOVIĆ. NAGRAĐENI MENTORI SU:
1. MENTORI IZ OSNOVNIH SKOLA:
- BERNARD VOGEL, NASTAVNIK NJEMAČKOG JEZIKA IZ OŠ “MARŠAL TITO”
- ERMINA VLAHOVLJAK, NASTAVNICA FRANCUSKOG JEZIKA IZ OŠ “SALKO ALJKOVIĆ”
- MIRJANA VUČINIĆ, NASTAVNICA BIOLOGIJE IZ OS “JUGOSLAVIJA”
- MILOSAV ADŽIĆ, NASTAVNIK MATEMATIKE IZ OS “ŠTAMPAR MAKARIJE”
- MIOMIR JEVRIĆ, NASTAVNIK HEMIJE IZ OŠ “SUTJESKA’
- TANJA STIJOVIĆ, NASTAVNICA NJEMAČKOG JEZIKA IZ OŠ “VUKAŠIN RADUNOVIĆ”

2. MENTORI IZ SREDNJIH ŠKOLA:
- MIRJANA MEĐEDOVIĆ, PROFESORICA FRANCUSKOG JEZIKA GIMNAZIJE “STOJAN CEROVIĆ”
- SIMONA KARIN SCHWEDES, PROFESORICA NJEMAČKOG JEZIKA IZ GIMNAZIJE “PANTO MALIŠIĆ”
- ANA VUJAČIĆ IZ GIMNAZIJE “STOJAN CEROVIĆ”
- JASMINA BOŠKOVIĆ IZ GIMNAZIJE “STOJAN CEROVIĆ”

MINISTAR STIJEPOVIĆ JE URUČIO I NAGRADU SREDNJOJ ŠKOLI KOJA JE OVE GODINE OSVOJILA NAJVIŠE NAGRADA. NOVČANI IZNOS OD 500 EURA POŠAO JE U RUKE GIMNAZIJE “SLOBODAN ŠKEROVIĆ”.

SA 500 EURA JE I NAGRAĐENA  OSNOVNA ŠKOLA KOJA JE NA OVOGODIŠNJEM TAKMIČENJU POSTIGLA NAJBOLJE REZULTATE – OSNOVNA ŠKOLA “SUTJESKA”.  NAGRADU JE URUČIO DIREKTOR ZAVODA ZA SKOLSTVO PAVLE GORANOVIĆ.

CENTAR ZA STRUČNO OBRAZOVANJE NAGRADIO JE  UČENICU ALEKSANDRU BOJANOVIĆ IZ SREDNJE STRUČNE ŠKOLE 'SERGIJE STANIĆ', IZ PODGORICE KOJA JE OSVOJILA 1. MJESTO IZ ITALIJANSKOG JEZIKA, MENTOR PROFESORICA DRAGANA PROROK.

NA SVEČANOSTI JE PROMOVISANA I SARADNJA ISPITNOG CENTRA I BRITISH COUNCILA  I NVO LONDON BRIDGA.

SVEČANOST JE ZAVRŠENA  RIJEČJU ONIH KOJI SU NAS OKUPILI. U IME SVIH DOBITNIKA NAGRADA OBRATIO  SE PETAR TADIĆ, UČENIK GIMNAZIJE “STOJAN CEROVIĆ”.